Välja boränta

Dela

Här på boräntan.se har vi redan talat lite om rörliga och bundna boräntor, men här tänkte vi mer ingående titta på vilken boränta och vilken amortering du bör välja beroende på hur din ekonomi ser ut.

Ansträngd ekonomi

Det är inte alltid man vill vänta med att köpa en bostad bara för att ekonomin är lite ansträngd, då kanske man får vänta i evigheter. Om du har mycket små marginaler är det bra att välja en bunden boränta eftersom du då förmodligen inte skulle klara av några räntesmällar. Visst brukar den bundna boräntan vara lite dyrare i längden, men den gör att du kan planera din ekonomi bättre och att du inte överraskas av skyhöga boräntor.  Om du har mycket små marginaler bör du också ta ett amorteringsfritt bolån. Ja, det finns fortfarande amorteringsfria bolån även om flera banker har börjat bli lite hårdare på den fronten.

Medelbra ekonomi

Om du har en hyfsat ekonomi och har råd att amortera bör du göra det, för om du inte amorterar sjunker inte bolånet och dina ränteutgifter. Vårt tips på boräntan.se är att du tar ett annuitetslån med rörlig boränta om du har en relativt bra ekonomi. Då vet du exakt hur mycket du ska betala för ditt bolån varje månad och riskerar inte att drabbas av några räntechocker, det enda som händer om boräntan går upp är att du amorterar i en långsammare takt.

God ekonomi

Vårt favoritalternativ här på boräntan.se är en rörlig boränta och en rak amortering. Om du använder dig av en rak amortering amorterar du exakt lika mycket varje månad vilket gör att ditt bolån snabbt sjunker, vilket gör att dina ränteutgifter minskar i snabb takt.  Och en rörlig ränta ger dig lägre räntekostnader på lång sikt. Men för att kunna välja det här alternativet måste din ekonomi vara god och du måste ha bra marginaler som klarar av eventuella räntehöjningar.