Spara till boende

Dela

Har du bestämt dig för att flytta till ett hus behöver du en buffert till den del som bolånet inte täcker. Du får endast låna en viss del till husköpet och resten måste du ha sparat ihop till själv. Det kan vara svårt att spara ihop pengar, inte bara till själva huset utan även till alla oförutsägbara utgifter som kommer med ett husköp. Vissa banker låter dig låna upp till 85 % av lånet om du bor i någon av de större städerna. I mindre städer brukar lånet täcka upp till 75 % av slutsumman. I de mindre städerna kostar bostäder oftast inte lika mycket, därav de olika procentsatserna på lånet. På lån som överstiger 70 % finns det amorteringskrav.

Hur du sparar pengar

En bra regel är att spara 10 procent av din lön efter att den har blivit skattad. Utöver det är det smart att ha en buffert. På detta sparkonto är det tänkt att du ska ha mellan 1-2 månadslöner undanstoppade för utgifter som lönen inte räcker till. Utöver en buffert för att klara det vardagliga livet, så rekommenderas det även en buffert för bostaden. Dessa pengar är bra att ha sparade om huset behöver underhållas och repareras.

Spara buffert på sparkonto

När du sparar pengar kan du spara dem på olika slags konton. Beroende på konto kan risken att vinna eller förlora pengar variera. Ett sparande med låg risk är till för dig som vill ha trygghet hellre än en hög avkastning. Mellanrisk på ett sparande innebär att sparandet inte alltid är lika tryggt men du som sparar har möjlighet till en större avkastning. Stor risk på ett sparande innebär att värdet på kapitalet kan både minska och öka kraftigt. Denna form ska ge dig som sparar möjlighet att kunna få en hög avkastning när du sparar under en längre tid. Beroende på vad du känner är säkrast finns det olika former du kan spara pengar i som sparkonto, aktier, fonder m.m.