Räntor & begrepp

Dela

Det här med räntor kan vara rätt så förvirrande ibland. Det är ju inte så att det bara finns en sorts ränta utan det finns rörliga räntor, bundna räntor, nominella räntor, effektiva räntor och så vidare. Nu ska vi på boräntan.se därför reda ut vad alla dessa olika räntor och räntebegrepp innebär.

Rörlig boränta

En rörlig boränta är inte en ränta som förändras dagligen utan förändras var tredje månad. Den rörliga boräntan brukar på lång sikt ge lägre räntekostnader än den bundna boräntan.

Bunden boränta

En bunden boränta är en ränta som inte förändras alls under en längre period. När du tar ett bolån kan du välja att binda räntan i 1 – 10 år, men det är mycket sällan man binder boräntan under än längre tid än 5 år. Fördelen med en bunden boränta är att det blir enklare för dig att planera din ekonomi och att du slipper räntesmällar.

Nominell ränta

Den nominella räntan är bankernas årsränta som inte tar hänsyn till inflation eller andra avgifter för lånet. Ofta är det den nominella räntan som man tittar på när man jämför boräntor.

Effektiv ränta

Den effektiva räntan är den nominella räntan plus alla avgifter som läggs på lånet, som till exempel uppläggningsavgifter, ansökningsavgifter och aviavgifter. Vi på boräntan.se anser att det är den effektiva räntan du bör titta på när du jämför boräntor eftersom den mer exakt visar dig vad ditt bolån kommer att kosta.

Realränta

Realräntan är en ränta som även tar hänsyn till inflationen, det vill säga att penningvärdet hela tiden sjunker. Realräntan är därför nästan alltid lägre än den nominella räntan.

Styrränta och reproränta

Reproräntan är den ränta som bankerna får när de lånar pengar av eller placerar pengar hos riksbanken. Reproräntan påverkar därför boräntan och andra marknadsräntor i allra högsta grad och kallas därför även för styrränta. Ja, riksbankens reproränta mer eller mindre styr de övriga räntorna i landet.