Handpenningslån

Dela

När du ska köpa en bostad måste du betala minst 10 % i handpenning till säljaren när ni tecknar ert köpekontrakt och det här kan vara problematiskt om man inte har sålt sin gamla bostad än eller ska köpa sin första bostad om man inte har tillräckligt med sparpengar. Det finns emellertid en lösning på det här. Lösningen för dig som redan har en bostad som ännu inte är såld än stavas handpenningslån och för dig som inte har någon bostad att sälja finns det privatlån/blancolån.

Handpenningslån – för dig som inte sålt din gamla bostad

Så här fungerar ett handpenningslån i korthet:

  • Du tar handpenningslånet hos samma bank som du ska ta ditt bolån hos.
  • Du behöver ingen annan säkerhet eftersom det klassas som ett blancolån.
  • Normalt betalar man 10 % av bostadens pris i handpenning vilket innebär att handpenningslånet sällan är större än så.
  • Det är ett tillfälligt lån som ska betalas tillbaka när du har sålt din gamla bostad eller fått tillträde till din nya bostad, men aldrig senare än 6 månader efter att du tog lånet.
  • Handpenningslånet betalas ut till mäklaren som håller i pengarna tills du skrivit under ditt nya köpeavtal.
  • Alla handpenningslån har en rörlig ränta.

Privatlån – för dig som inte har en bostad

Som du säkerhet förstår är ett handpenningslån inget för dig som inte har en bostad att sälja eftersom det ska betalas tillbaka inom 6 månader, men om din betalningsförmåga är god nog är det inga problem att täcka handpenningen med ett helt vanligt privatlån.

Ett bolån täcker högst 85 % av bostadens värde och handpenningen är på 10 %, men om du inte har råd att bekosta de sista 5 % heller kan du täcka även det med ett privatlån. Anledningen till det är att privatlån inte kräver en säkerhet och då bryr sig inte banken om vad du använder det till.