Effektiv ränta för bolån

Dela

När du jämför boräntor bör du inte bara titta på den nominella boräntan utan även på den effektiva räntan. Den effektiva räntan är i regel en aning högre än årsräntan vare sig det rör sig om bundet eller rörligt bolån, för i den effektiva räntan inkluderas alla avgifter för bolånet.

Det här ingår i den effektiva boräntan

Här ska vi på boräntan.se titta på vad för avgifter som räknas in i den effektiva räntan.

  • Uppläggningsavgift. När du tar ett bolån får du alltid betala en uppläggningsavgift för lånet. Anledningen till det är att det medför kostnader för banken att lägga upp ett lån. Bankmannen som handlägger lånet måste ju få betalt för sitt arbete med din låneansökan och det kostar pengar för banken att ta en kreditupplysning. Uppläggningsavgiften täcker alltså bankens alla administrativa avgifter för ditt bolån.
  • Aviavgift. Om du har valt att betala för ditt bolån genom att få en räkning hemskickad som du sedan betalar så får du betala en avgift för det, en så kallad aviavgift. Du kan emellertid undvika aviavgiften om du väljer att betala för ditt bolån via autogiro då dina pengar dras direkt från ditt bankkonto.
  • Nominell ränta. Den överlägset största delen av den effektiva boräntan består såklart av den nominella räntan som är den ränta du betalar, exklusive alla extraavgifter.