Bolånetips

Dela

Om du ska ta ett bolån finns det flera saker du bör fundera på. Ska du binda din boränta eller välja en rörlig boränta? Ska du amortera eller inte? Kan du pruta på boräntan eller inte? Nu ska vi på boräntan.se därför ge dig några tips på vad du bör tänka på när du ska ta ett bolån.

1. Val av boränta. Det är svårt att säga om du ska binda räntan eller inte, men en bunden boränta ger generellt en högre räntekostnad än en obunden boränta. Däremot kan du åka på en riktig räntesmäll om du har en rörlig boränta och en rak amortering om boräntan plötsligt skjuter i höjden. Vi på boräntan.se rekommenderar därför att du bara väljer en rörlig boränta om du har bra marginaler om du tar ett bolån med en rak amortering. Om du tar ett annuitetslån kan en rörlig ränta emellertid också vara ett riktigt bra val även om du har små marginaler eftersom du alltid betalar samma summa varje månad när du har ett annuitetslån.

2. Val av amortering. Om du har fina marginaler är en rak amortering med rörlig ränta det bästa valet om du vill att ditt bolån ska sjunka snabbt och vill hålla ner dina ränteutgifter på lång sikt. Annars är ett annuitetslån ett bra val. Däremot skulle vi aldrig rekommendera att du tar ett amorteringsfritt bolån (om du egentligen har råd att amortera) eftersom dina bolåneutgifter då aldrig sjunker.

3. Pruta på boräntan. Ja, det är faktiskt inte omöjligt att pruta på boräntan. Om du samlar alla dina lån hos en och samma långivare är det mycket möjligt att du kan få en något lägre boränta. Du ökar dina chanser ytterligare om du öppnar ett lönekonto, sparkonton och andra slags konton hos dem.

4. Förhandla fram ett bättre avtal. Om du har en rörlig boränta (eller om löptiden för din bundna boränta har löpt ut) och du har betalt av en hel del på ditt bolån kan du börja kolla om andra långivare kan ge dig ett bättre låneavtal. Om så är fallet kan du antingen lösa ditt gamla bolån och byta långivare eller (vilket egentligen är ännu bättre) förhandla fram en riktigt lika bra deal med din nuvarande långivare som förmodligen inte vill förlora dig som kund.